ie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.
Przepisy wegańskie dla sportowców
W mediach masowego przekazu coraz częściej można usłyszeć o prozdrowotnych właściwościach wegetarianizmu. Jednak przepisy wegetariańskie są coraz częściej stosowane także przez profesjonalnych sportowców. Niezależnie od uprawianej dyscypliny, kuchnia wegańska może być bardzo dobrym sposobem dietetycznym. Wysoka ilość węglowodanów o niskim IG w połączeniu z białkiem roślinnym mogą naprawdę poprawić jakość życia wszystkich ludzi. Nawet tych trenujących zawodowo. Warto więc wypróbować w praktyce przepisy wegańskie dla sportowców.
Lecz kuchnia wegańska nie jest tak
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji mięsa i tłuszczu zwierzęcego zwana dietą jarską lub wegetariańską rozwinęła się w Indiach około 2 tysiące lat temu. Dziś przepisy wegetariańskie masowo stosowane są w kuchniach na całym świecie. Dużo osób interesuje też kuchnia wegańska i wciąż poszukiwane są przepisy wegańskie. Lecz kuchnia wegańska nie jest tak popularna, jak ta wegetariańska. Może i dobrze, bo kuchnia wegańska nie jest dla każdego. Natomiast kuchnię wegetariańska może stosować każdy człowiek.